Україна, Київська область, м. Біла Церква, вул. Ігоря Зінича 7
Карта проїзду

Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога” ( Онлайн-мапа )

 

Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога” ( Онлайн-мапа - посилання )

 

 

Координаційний центр КМУ / Mental Health UA ( посилання )

 

 

В Україні презентували онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я

Це онлайн-мапа «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Дашборд презентували Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ та Бюро ВООЗ в України. На онлайн-мапі за посиланням - https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry відображаються всі медзаклади, які надають психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я за договором із Національною службою здоров’я України. А отже безоплатно для пацієнтів. На сьогодні онлайн-мапа містить дані щодо 8 201 лікарів у 3346 місцях надання допомоги. 

 

-        Завдяки онлайн-мапі, кожен українець та українка може знайти найближчий медзаклад, де є лікарі, які надають фахову психологічну допомогу. Це і сімейні лікарі, які пройшли підготовку, і лікарі-спеціалісти: психологи, психіатри, психотерапевти, зокрема, дитячі. Для пацієнтів така допомога є безоплатною, вартість послуг оплачує Національна служба здоров’я”, – зазначила Наталія Гусак, голова НСЗУ. 

 

-        Всеукраїнська програма ментального здоров'я, яка є ініціативою першої леді Олени Зеленської, має на меті створити доступ кожній людині до компетентної психосоціальної підтримки. Саме тому Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ спільно з міністерствами створює умови для того, щоби турбота про ментальне здоров’я українців пронизувала усі галузі державної політики. Приклад співпраці Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, бюро ВООЗ в Україні та Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ насправді є показовим. Ми переконані, що власне новий дашборд НСЗУ «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога» стане зручним інструментом аби отримувач послуги міг знайти надавача тоді, коли це потрібно, - впевнена Ірина Микичак, директорка з координації органів центральної і виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та радниця прем’єр-міністра України.

На електронній мапі зазначені лікувальні заклади всіх областей країни. Більш того, є інформація щодо кожної громади. Саме тут найбільш вичерпні дані щодо надавачів послуг. Дані постійно оновлюються в режимі онлайн. Адже фахівців, які можуть надавати психосоціальну допомогу стає все більше завдяки програми навчання сімейних лікарів ВООЗ mhGAP. Це освітня система з діагностики, супроводу і лікування дорослих і дітей з психологічними розладами для медпрацівників первинної ланки.

-        Навчання медичних працівників первинної ланки для ведення поширених психічних розладів є одним з ключових елементів флагманської програми ВООЗ mhGAP. Ця програма впроваджується в Україні з 2019 року та спрямована на розширення доступу до послуг із психічного здоров’я. За участі широкого кола партнерів, у співпраці з МОЗ, НСЗУ та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я нам вдалось залучити до навчання вже майже 3 тисячі працівників первинної ланки, і майже 30 тисяч медичних працівників пройшли онлайн-курс», – підкреслила керівниця програми психічного здоров’я у Бюро ВООЗ в Україні Аліса Ладик-Бризгалова.

Як скористатися онлайн-мапою? 

1.    Зайдіть на сайт НСЗУ (https://www.nszu.gov.ua/) у розділ “Е-дані”. Оберіть “Аналітичні панелі (Дашборди)” та перейдіть до дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Щоб збільшити дашборд, натисніть на стрілочки у правому нижньому куті.  Для перегляду дашборду зі смартфона необхідно увімкнути функцію автоповороту в налаштуваннях і перевернути смартфон горизонтально.

2.    Оберіть область, громаду або населений пункт.

3.    Оберіть вид допомоги, який цікавить: 

·        первинна, якщо шукаєте сімейного лікаря, терапевта або педіатра, який пройшов підготовку та надає психологічну допомогу; амбулаторна, якщо шукаєте поліклініку, де є лікар-спеціаліст (психолог, психіатр, психотерапевт). Звернутися до психіатра можна без направлення; стаціонарна, якщо шукаєте спеціалізований медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу. Для звернення направлення необов’язкове. 

·        мобільна, якщо шукаєте медзаклад, який надає допомогу за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. Така допомога надається за місцем проживання людини.

4.              Якщо цікавить саме наявність в закладі лікаря, то в полі “Посада лікаря” оберіть необхідний пункт: лікар загальної практики - сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом. В Програмі медичних гарантій передбачено три пакети, за якими надається безоплатна психологічна та психіатрична допомога пацієнтам:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги

  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах

  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами

Крім того, у 17 пакетах є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт. Зокрема безоплатна психологічна допомога включена в медичні послуги при пологах, лікуванні онкологічних захворювань, при наданні реабілітаційної, паліативної допомоги тощо.

Фото для ілюстрації новини: https://drive.google.com/drive/folders/1YNLQmpJxtCO0VgAKalND0PZVmcu7GgCr?usp=sharing

 
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: